<= Návrat na stránku VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ
Plněné papriky s ricottou a kapary
(6 porcí)
Suroviny:
4 |
středně velké papriky (2 červené a 2 žluté) |
|
olivový olej |
200g |
mozzarelly |
4 |
naložené kulaté chilli papričky, které necháme okapat a najemno nasekáme
(jestliže jsou papričky příliš ostré, úměrně jejich množství snížíme) |
150 g |
sýru Ricotta |
2 polévkové lžíce |
čerstvě nasekaného oregana |
1 polévková lžíce |
nasekaného tymiánu |
4 polévkové lžíce |
velkých kapary (tzv. kaparových jablek) |
18 |
černých oliv |
3 |
stroužky česneku |
|
sůl a pepř |
Doba na přípravu: |
30 minut |
Náročnost: |
snadné |
Gril: |
Weber One Touch Platinum |
Pomůcky: |
zeleninová pánev Weber Style |
Doba grilování: |
cca 20 minut |
Grilovací technika: |
nepřímé grilování |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Příprava:
Papriky rozkrojíme podélně tak, abychom získali ploché části, které
můžete plnit. Z paprik odstraníme semínka a vnitřní stěny. Paprikové
půlky potřeme olivovým olejem (asi 1 polévková lžíce) a pak je položíme
rozkrojenou stranou nahoru.
Rukou natrháme mozzarellu na menší kousky a rovnoměrně je rozdělíme
do paprik a posypeme sekanou chilli papričkou. Okořeníme, posypeme
ricottou, oreganem, tymiánem a navrch položíme olivy. Potom rozpůlíme
kapary a papriky jimi ozdobíme. Česnek nastavíme zbývajícím olejem.
Přidáme sůl a pepř a přibližně polovinu této směsi přidáme do plněných
paprik.
Grilujeme asi 6 minut za středních až vysokých teplot. Zbývajícím
olejem potom plněné papriky poléváme. Papriky necháme na grilu ještě 6
až 8 minut, až se sýr rozteče.
|
Chakalaka
(4 porcí)
Suroviny:
2 |
cibule |
1 |
stroužek česneku |
2 |
velké červené chilli papričky |
125 ml |
oleje |
3 |
žluté papriky |
500 g |
nakrouhaného bílého zelí |
500 g |
nastrouhané mrkve |
5 g |
cayenského pepře |
10 g |
papriky v prášku |
150 g |
hrášku (z konzervy) |
|
sůl a pepř |
Doba na přípravu: |
30 minut |
Náročnost: |
snadné |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Pomůcky: |
Weber Wok |
Doba grilování: |
cca 10 minut |
Grilovací technika: |
nepřímé grilování |
Doba na přípravu: |
20 minut |
Příprava:
Oloupeme cibule i stroužek česneku a nakrájíme je najemno. Očistíme
chilli papričku, omyjeme ji a rozpůlíme. Potom ji zbavíme jadérek a
stopky a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli, česnek a chilli papričku
lehce osmažíme na polovičním množství připraveného oleje.
Očistíme, omyjeme a rozkrojíme papriky, odstraníme z nich semínka a
stopky. Papriky nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli do pánve wok. Za
stálého míchání dusíme asi 2 – 3 minuty.
Potom do pánve přidáme zbývající olej a později i zelí s mrkvemi a
kořením. Směs na pánvi za stálého míchání dusíme, dokud zelenina
nezměkne. Nakonec přidáme okapaný hrášek, aby se prohřál. Nakonec
výrazněji ochutíme solí a pepřem.
|
Gazpacho na grilu
(4 porcí)
Suroviny:
2 |
velká rajčata |
2 |
červené papriky |
3 |
stonky řapíkatého celeru |
2 |
stroužky česneku |
1 |
salátová okurka |
|
bílý balzamikový ocet |
|
olivový olej |
|
sůl, pepř, cukr |
|
tymián |
1 |
bobkový list |
Doba na přípravu: |
25 minut |
Gril: |
Weber One Touch Platinum |
Pomůcky: |
grilovací forma Weber Style, mixér |
Doba grilování: |
5 - 10 minut |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Příprava:
Paprice odkrojíme čepičku okolo stopky, a co nejlépe z ní vybereme
jadérka. Potom ji vložíme společně s rajčaty a česnekem do grilovací
formy Weber. Okořeníme tymiánem, pepřem a hrubou solí, přidáme bobkový
list a polijeme trochou oleje.
Grilujeme 20 minut se zavřeným víkem při teplotě 160 °C. Když formu
vyndáme z grilu, přikryjeme ji bez prodlení potravinářskou fólií a
necháme 5 minut přikrytou. Okrájíme okurku, zbavíme ji peciček a
nakrájíme na kousky. Omyjeme tři stonky řapíkatého celeru, nakrájíme
najemno a dáme společně s okurkou do mixeru. Rajčata a papriky zbavíme
slupky, nakrájíme na kousky a rovněž vložíme do mixeru. Oloupejte česnek
a přidáme i ten. Nakonec vlijeme do mixeru i tekutinu z pánve a celou
směs rozmixujeme. Výsledek ochutíme octem, olejem, solí a pepřem.
|