Základní pravidla grilování
Grilujete poprvé? Nebo máte už s grilováním nějaké zkušenosti?
S našimi tipy budete za chvíli ovládat grilovací náčiní jako profesionálové.
Není důležité, jestli máte kotlový gril, plynový gril nebo elektrický: potraviny při grilování získávají vynikající chuť a aroma a navíc existuje mnoho způsobů, jak potraviny na grilu připravit. Uděláte vše: pečené maso, šunku, žebírka, celé kuře, krůtu, ryby, ale taky koláč, chléb nebo pizzu. A v čem spočívá tajemství přípravy?
Nepřímé grilování při uzavřeném poklopu
- Nepřímé grilování na kotlových grilech: rozdělte brikety na dvě části a položte je ke stranám kotle. Díky uzavřenému poklopu bude vzduch cirkulovat kolem grilovaných potravin jako v horkovzdušné troubě a získá tak grilovací aroma. Uzavření poklopu též zabrání vznícení.
- Nepřímé grilování na plynovém grilu: dosáhnete stejného výsledku jako u kotlového grilu, stačí, zapnout pouze hořáky kolem grilovaných potravin. Odkapávající šťáva z masa bude dopadat na Flavorizer aromakolejnice, kde se bude odpařovat a tak pokrm získá neodolatelné grilovací aroma.
A výsledek?
Potraviny, které jsou grilovány nepřímou metodou, zůstávají šťavnaté a křehké.
Správný začátek
Dřevěné uhlí:
Náš tip: pokud si chcete zjednodušit zapálení grilu, použijte startovací komín Rapidfire. Naplňte komín briketami, umístěte ho středu palivového roštu a položte pod něj zapálené podpalovací kostky. Do cca 25 minut máte gril připravený na grilování. Jakmile se na briketách vytvoří slabá vrstva popela, rozložte brikety buď rovnoměrně po palivovém roštu a grilujte tak přímo nebo umístěte brikety po stranách a tak použijte nepřímou grilovací metodu.
Plyn:
Otevřete
poklop grilu, pak ventil plynové láhve a poté zapněte první ventil na
grilu na maximum. Počkejte 2 až 3 sekundy, aby se mohlo nashromáždit
dostatek plynu pro zapálení. Zmáčkněte zapalování a hořák by měl po
prvním nebo druhém zmáčknutí začít hořet. Jakmile se rozhoří první
hořák, zapalte stejným způsobem i ostatní. Zavřete poklop a předehřejte
gril na 300°C. Umístěte potraviny určené ke grilování na rošt a nastavte
ventily do potřebné polohy.