<= Návrat na stránku VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ
Fíky s mozzarellou a se šunkou (4 porcí)
Suroviny:
2 |
zralé fíky |
4 |
plátky šunky (Prosciutto) |
30 ml |
dobrého olivového oleje |
15 ml |
balzamikového octa |
|
čerstvě namletý pepř |
100 g |
mozzarelly (Mozzarella di Bufala) |
Doba na přípravu: |
cca 30 minut |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Pomůcky: |
grilovací pánev Weber Style, párátka |
Doba grilování: |
cca 15 minut |
Doba na přípravu: |
15 minut |
Doba na marinování: |
5 - 10 minut |
Příprava:
Mozzarellu rozdělíme na 4 díly. Fíky rozkrojíme na poloviny. Ty
potom nakrojíme odshora doprostřed, ale nerozřízneme je přitom úplně. Do
fíků vložíme kousek mozzarelly a to celé zabalíme do šunky tak, aby sýr
nemohl při pečení vytékat. V případě potřeby upevníme párátkem.
Ocet smícháme s olivovým olejem a dobře opepříme.
Šunkové taštičky s fíky nakonec zvenku potřete trochou olivového oleje.
|
Závitky z grilovaných cuket
(4 porcí)
Suroviny pro přípravu závitků:
1 |
malá žlutá cuketa |
|
olivový olej |
50 g |
mladého špenátu |
50 g |
mini mozzarelly |
Suroviny pro přípravu dresinku:
1 |
neloupaný, celý stroužek česneku |
10 ml |
bílého vinného octa |
10 ml |
olivového oleje |
10 ml |
oleje z vlašských ořechů |
|
sůl a pepř |
Doba na přípravu: |
cca 20 minut |
Gril: |
Weber Performer |
Pomůcky: |
grilovací pánev Weber Style, šlehací metla, obracecí lopatka Weber Style |
Doba grilování: |
cca 10 minut |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Příprava:
Pro přípravu dresinku dáme celý neoloupaný stroužek česneku na gril a
necháme ho krátce smažit, až změkne a půjde vymačkat ze slupky. Potom
ho rozetřeme s trochou soli do jednolité hmoty. Dáme do mističky a
přidáme ocet. Šlehací metlou promícháme s oběma druhy oleje a ochutíme
solí a pepřem.
Cuketu nakrájíme podélně na proužky, které budou široké 6 cm či více a
3 mm silné. Proužky rozložíme vedle sebe a posolíme. Potom je
rovnoměrně potřeme olejem (cca 2 polévkové lžíce).
Špenát pokapeme olejem a podusíme v grilovací pánvi. Odstavíme ho v okamžiku, kdy se začne rozpadat.
Kuličky mozzarelly rozpůlíme a necháme okapat.
Cuketu grilujeme na přímém, středním ohni jen z jedné strany po dobu
2-3 minut. Jakmile se na cuketě objeví zespoda zlatavé proužky
grilovacího roštu, sundáme daný kousek na tác spodní stranou nahoru a
dáme na jeho jeden konec malé množství špenátu a 2 půlky mozzarelly.
Obracecí lopatkou dáme zpátky na rošt a grilujeme ještě 2 minuty.
Když se sýr začne tavit, vezmeme neobložený konec cukety a položíme
ho přes obloženou část, kterou jakoby zabalíme. Nakonec opatrně sundáme z
roštu a necháme okapat.
|
Kuřecí quesadillas
(4 porcí)
Suroviny:
100 g |
ledového salátu |
1 |
rajče |
1 |
okurka |
1 |
chilli paprička |
1 |
mango |
50 g |
husté kysané smetany |
|
sůl a pepř |
4 |
tortillové placky |
80 g |
strouhaného ementálu |
200 g |
kuřecích prsíček |
Marináda:
1 |
limeta |
1 |
chilli paprička |
1 snítka |
čerstvého rozmarýnu |
2 |
stroužky česneku |
50 ml |
olivového oleje |
Doba na přípravu: |
35 minut |
Náročnost: |
středně |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Doba grilování: |
až bude teplota uvnitř 82 °C |
Doba na přípravu: |
15 minut |
Doba na marinování: |
20 minut |
Příprava:
Nesmíme zapomenout, že kuřecí prsíčka je třeba naložit jeden den
dopředu. Pokud přípravu nemáme, použijeme chlazené, předmarinované
kuřecí filety.
Omyjeme kůru limety. Chilli papričku nakrájíme i se semínky na tenká
kolečka. Rozmarýnové lístečky strhneme z větvičky tak, že jí přejeďte
rukou proti směru růstu.
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na jemné plátky. Všechny suroviny dáme
společně s olivovým olejem a šťávou z limety do misky, do které nakonec
kuřecí prsíčka naložíme k marinování.
|
Kebab z vepřové panenky a španělské klobásy Chorizo
(4 porcí)
Suroviny:
100 g |
vepřové panenky |
6 |
koleček klobásy Chorizo – kolečka rozpůlíme |
1 g |
mletého chilli |
20 ml |
olivového oleje |
20 g |
čerstvě sekané šalvěje |
|
hrubá mořská sůl |
|
čerstvě mletý pepř |
20 g |
čerstvě sekané máty |
Doba na přípravu: |
cca 45 minut |
Gril: |
Weber Spirit |
Pomůcky: |
omáčník Weber Style, grilovací jehly s dvěma bodci Weber, párátka |
Doba grilování: |
10 minut |
Doba na přípravu: |
15 minut |
Doba na marinování: |
10 - 20 minut |
Příprava:
Vepřovou panenku zbavíme přebytečného tuku a blány a nakrájíme ji na
kostičky asi 3 cm silné. Olej, chilli a šalvěj dáme do omáčníku,
smícháme a ochutíme solí a pepřem z mlýnku.
Nyní si vezmeme jehlici na opékání masa a střídavě na ni napichujte
kousky panenky a klobásy Chorizo. Špízy potom potřeme připraveným
okořeněným olejem.
Pikantním olejem maso potíráme i během grilování. Podáváme na párátkách, posypané čerstvě sekanou mátou.
|
Vepřové panenky quesadillas
(4 porcí)
Suroviny:
100 g |
ledového salátu |
1 |
rajče |
1 |
okurka |
1 |
chilli paprička |
1 |
mango |
50 g |
husté kysané smetany |
|
sůl a pepř |
4 |
tortillové placky |
80 g |
strouhaného ementálu |
150 g |
vepřové panenky |
Marináda:
100 g |
ajvaru |
2 |
snítky máty |
2 |
česnekové stroužky |
50 ml |
kokosového mléka |
Doba na přípravu: |
35 minut |
Náročnost: |
středně |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Doba grilování: |
až bude teplota uvnitř 82 °C |
Doba na přípravu: |
15 minut |
Doba na marinování: |
20 minut |
Příprava:
Kokosové mléko s ajvarem promícháme do homogenní hmoty. Oloupeme
stroužky česneku a společně s mátou je nasekáme najemno. Všechny
suroviny dáme do mističky, do níž potom dáme marinovat i vepřovou
panenku.
Ledový salát nakrájíme na nudličky. Rajče, okrájenou okurku a mango
nasekáme na centimetrové kostičky. Marinované maso grilujeme na přímém
plameni vysoké teploty. Tortillové placky namažeme z jedné strany
kysanou smetanou. Opečené maso nakrájíme na plátky o šířce 1 cm a
společně se zeleninou a ovocem položíme na placky do poloviny a posypeme
sýrem. Nenamazanou část tortilly překlopíme na část namazanou a
potřeme z obou stran olejem. Nakonec dáme ještě krátce na gril. Kebaby
sundáme v okamžiku, kdy se sýr roztaví. Rozkrájíme je na kousky a
podáváme na talíři společně s další mexickou specialitou - guacamole.
|