Péče o kotlový gril
Potřebné nářadí
Potřebné nářadí, které by mělo být vždy po ruce pro rychlé, jednoduché a pravidelné čištění grilu:
- Grilovací kartáč
- Jemný čisticí prostředek, popř. Čistič grilů Weber
- Hubka na nádobí
- Alumisky
Po každém grilování: čištění grilovacích roštů
Odstraňte všechny větší zbytky přichycených grilovaných pokrmů z roštu. Pokud odstraníte zbytky předem, např. papírovým kapesníkem, zkrátí to dobu vypálení grilu. Otevřte regulátory cirkulace vzduchu a zavřete poklop. Proces vypálení trvá v závislosti na míře znečištění grilu cca 10 minut. Poté očistěte ještě horký grilovací rošt čistým kartáčem. Odstraňte studený popel z kotle. Tímto zabráníte případným problémům při příštím grilování s cirkulací vzduchu.
V případě potřeby:
- Alumisky: alumisky vyměňujte pravidelně, dbejte na jejich kvalitu. Pouze alumisky Weber mají optimální tvar a tloušťku shodnou s prostorem pro odnímatelnou misku na odkapávající tuk pod kotlem.
- Poklop a kotel: pravidelně čistěte vnější i vnitřní části. Zbytky tuku, připálených potravin nebo nečistoty lze ze smaltovaných částí lehce odstranit Čističem grilů Weber. Čistič navíc zanechává velmi příjemnou vůni.
- Grilovací rošty: po každém grilování odstraňte zbytky pokrmů. Použijte Čistič grilů Weber, který rychle a efektivně odmašťuje.
- Odlupující se, zuhelnatělou mastnou páru odstraníte jednoduše kartáčem.
- Nerezové plochy: použijte Čistič nerezových grilů Weber. Docílíte tak zářivého povrchu bez skvrn.
NIKDY:
Nikdy nevoskujte či nenatírejte poklop. Díky povrstvení porcelánem Váš gril nepotřebuje další dodatečnou povrchovou úpravu. Porcelán je podstatně odolnější než jakýkoli typ nátěru a vosk by se při rozehřátí grilu rozpouštěl. Chcete-li občas umýt prach a případnou špínu z grilu, použijte teplý mýdlový roztok.