<= Návrat na stránku VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ
Zmrzlinový dort na grilu
(16 porcí)
Suroviny:
1 |
vídeňský dortový korpus (třívrstvý) |
1 litr |
vanilkové nebo jiné zmrzliny |
|
pomerančový likér |
12 |
vajec |
1 balení |
loupaných, sekaných mandlí |
Doba na přípravu: |
cca 3,5 hodiny |
Náročnost: |
obtížné |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Pomůcky: |
zdobící kornout, ruční šlehač |
Doba grilování: |
přibližně 2 - 10 minut |
Doba na přípravu: |
15 minut |
Příprava:
Spodní část dortového korpusu necháme nasát pomerančovým likérem a
naneseme na ni vrstvu zmrzliny o síle 1-1,5 cm. Také druhé kolečko
dortového základu napustíme pomerančovým likérem a položíme jej na již
zmrzlinou namazaný korpus. Nahoru naneseme vrstvu zmrzliny a položíme
vrchní část dortu. Rozklepeneme vajíčka a oddělíme bílek od žloutku. Z bílků ušlehámé
pevný sníh. Ten potom naneseme na celý dort kolem dokola. Posypeme
mandličkami a dáme na 2-4 hodiny do mrazáku.
Dort potom dáme přímo z mrazáku na gril a pečeme s uzavřeným poklopem
2-10 minut. Teplota přitom dosahuje cca 240°C. Konec pečení poznáme
podle toho, že se výstupky ze sněhu začnou zbarvovat do hněda. To
znamená, že máme sundat dort z grilu, naporcovat ho a hned servírovat.
Tip: Do sněhu na vrchní části dortu můžeme dát polovinu skořápky od vajíčka.
Když se potom dort z grilu vyjme, můžeme nalít do skořápky alkohol,
který před servírováním zapálíme.
Jak dort ještě vylepšit: Než začnete dávat na jednotlivé vrstvy dortového korpusu zmrzlinu, rozložte na ně dílky mandarinky nebo pomeranče.
|
Turecký med s fíky
(4 porcí)
Suroviny:
Ovocná složka:
Suroviny pro zpracování mandlí:
2 |
polévkové lžíce cukru moučky |
200 g |
loupaných mandlí |
Suroviny pro přípravu tureckého medu:
100 g |
čokolády |
100 g |
oříškového nugátu |
80 g |
sušených fíků |
100 g |
krémového sýra rmascarpone |
50 g |
medu |
2 |
vejce |
20 g |
sezamových semínek |
4 |
bílky |
50 g |
cukru |
Doba na přípravu: |
15 minut (nepočítáme grilování mandlí) |
Náročnost: |
středně |
Gril: |
Weber One Touch Gold |
Pomůcky: |
velká grilovací forma Weber Style, ruční šlehač |
Doba grilování: |
20 - 25 minut |
Grilovací technika: |
nepřímé grilování |
Příprava:
Gril předehřejeme na teplotu 200 C°. Moučkový cukr rozpustíme v
malém množství vody. Touto polevou potom obalíme mandličky ze všech
stran a rozložíme je na plech s papírem na pečení. Potom mandličky
pražíme na grilu 10 – 15 minut, až cukr zkaramelizuje. Nakonec z grilu
sundáme, necháme vychladnout a nasekáme nahrubo. Mezitím nakrájíme čokoládu, oříškový nugát a fíky na kousky.
Mascarpone, med a žloutky smícháme. Do vzniklé směsi přimícháme sezam,
čokoládu, nugát a fíky. Z bílků ušleháme tvrdý sníh a vsypeme do něj
cukr. Sníh potom zamícháme do hmoty z mascarpone.
Vymažeme grilovací formu tukem a dáme do ní ovoce. Potom zalijeme
připraveným těstem a pečeme v grilu 20 až 25 minut, až povrch zrůžoví.
Potom vyndáme a posypeme opraženými mandlemi.
|
Čokoládové dortíčky
Suroviny:
10 |
vajec |
400 g |
čokolády |
150 g |
mouky |
200 g |
cukru |
400 g |
másla |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Náročnost: |
snadné |
Gril: |
Weber Genesis /Weber Spirit |
Pomůcky: |
6 - 8 formiček na suflé Weber Style, ruční šlehač |
Doba grilování: |
cca 8 minut |
Grilovací technika: |
nepřímé grilování |
Doba na přípravu: |
10 minut |
Příprava:
Čokoládu s máslem roztavíme. Žloutky s cukrem našleháme do pěny. Z
bílků uděláme sníh. Potom smícháme čokoládové máslo s hmotou ze
žloutků. Nakonec vmícháme sníh. Necháme v ledničce nejméně 6 hodin. Naplníme potom do formiček a bez
prodlení dáme na gril a pečeme 5 – 8 minut při teplotě 220 °C. Necháme 5 minut vychladnout, protože tak dortíčky zůstanou uvnitř tekuté.
Poznámka: Používáme klasické formičky, aby dortíčky zůstaly uvnitř tekuté.
|