Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Zelenina a saláty

<= Návrat na stránku VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ

Plněné papriky s ricottou a kapary (6 porcí)

Suroviny:

4 středně velké papriky (2 červené a 2 žluté)
olivový olej
200g mozzarelly
4 naložené kulaté chilli papričky, které necháme okapat a najemno nasekáme
(jestliže jsou papričky příliš ostré, úměrně jejich množství snížíme)
150 g sýru Ricotta
2 polévkové lžíce čerstvě nasekaného oregana
1 polévková lžíce nasekaného tymiánu
4 polévkové lžíce velkých kapary (tzv. kaparových jablek)
18 černých oliv
3 stroužky česneku
sůl a pepř
Doba na přípravu: 30 minut
Náročnost: snadné
Gril: Weber One Touch Platinum
Pomůcky: zeleninová pánev Weber Style
Doba grilování: cca 20 minut
Grilovací technika: nepřímé grilování
Doba na přípravu: 10 minut

Příprava:

Papriky rozkrojíme podélně tak, abychom získali ploché části, které můžete plnit. Z paprik odstraníme semínka a vnitřní stěny. Paprikové půlky potřeme olivovým olejem (asi 1 polévková lžíce) a pak je položíme rozkrojenou stranou nahoru. 

Rukou natrháme mozzarellu na menší kousky a rovnoměrně je rozdělíme do paprik a posypeme sekanou chilli papričkou. Okořeníme, posypeme ricottou, oreganem, tymiánem a navrch položíme olivy. Potom rozpůlíme kapary a papriky jimi ozdobíme. Česnek nastavíme zbývajícím olejem. Přidáme sůl a pepř a přibližně polovinu této směsi přidáme do plněných paprik. 

Grilujeme asi 6 minut za středních až vysokých teplot. Zbývajícím olejem potom plněné papriky poléváme. Papriky necháme na grilu ještě 6 až 8 minut, až se sýr rozteče.

Chakalaka (4 porcí)

Suroviny:

2 cibule
1 stroužek česneku
2 velké červené chilli papričky
125 ml oleje
3 žluté papriky
500 g nakrouhaného bílého zelí
500 g nastrouhané mrkve
5 g cayenského pepře
10 g papriky v prášku
150 g hrášku (z konzervy)
sůl a pepř
Doba na přípravu: 30 minut
Náročnost: snadné
Gril: Weber One Touch Gold
Pomůcky: Weber Wok
Doba grilování: cca 10 minut
Grilovací technika: nepřímé grilování
Doba na přípravu: 20 minut

Příprava:

Oloupeme cibule i stroužek česneku a nakrájíme je najemno. Očistíme chilli papričku, omyjeme ji a rozpůlíme. Potom ji zbavíme jadérek a stopky a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli, česnek a chilli papričku lehce osmažíme na polovičním množství připraveného oleje.

Očistíme, omyjeme a rozkrojíme papriky, odstraníme z nich semínka a stopky. Papriky nakrájíme na proužky a přidáme k cibuli do pánve wok. Za stálého míchání dusíme asi 2 – 3 minuty.

Potom do pánve přidáme zbývající olej a později i zelí s mrkvemi a kořením. Směs na pánvi za stálého míchání dusíme, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidáme okapaný hrášek, aby se prohřál. Nakonec výrazněji ochutíme solí a pepřem.

Gazpacho na grilu (4 porcí)

Suroviny:

2 velká rajčata
2 červené papriky
3 stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
1 salátová okurka
bílý balzamikový ocet
olivový olej
sůl, pepř, cukr
tymián
1 bobkový list
Doba na přípravu: 25 minut
Gril: Weber One Touch Platinum
Pomůcky: grilovací forma Weber Style, mixér
Doba grilování: 5 - 10 minut
Doba na přípravu: 10 minut

Příprava:

Paprice odkrojíme čepičku okolo stopky, a co nejlépe z ní vybereme jadérka. Potom ji vložíme společně s rajčaty a česnekem do grilovací formy Weber. Okořeníme tymiánem, pepřem a hrubou solí, přidáme bobkový list a polijeme trochou oleje.  

Grilujeme 20 minut se zavřeným víkem při teplotě 160 °C. Když formu vyndáme z grilu, přikryjeme ji bez prodlení potravinářskou fólií a necháme 5 minut přikrytou. Okrájíme okurku, zbavíme ji peciček a nakrájíme na kousky. Omyjeme tři stonky řapíkatého celeru, nakrájíme najemno a dáme společně s okurkou do mixeru. Rajčata a papriky zbavíme slupky, nakrájíme na kousky a rovněž vložíme do mixeru. Oloupejte česnek a přidáme i ten. Nakonec vlijeme do mixeru i tekutinu z pánve a celou směs rozmixujeme. Výsledek ochutíme octem, olejem, solí a pepřem.