Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Základní pravidla grilování

Grilujete poprvé? Nebo máte už s grilováním nějaké zkušenosti?

S našimi tipy budete za chvíli ovládat grilovací náčiní jako profesionálové.

 

Není důležité, jestli máte kotlový gril, plynový gril nebo elektrický: potraviny při grilování získávají vynikající chuť a aroma a navíc existuje mnoho způsobů, jak potraviny na grilu připravit. Uděláte vše: pečené maso, šunku, žebírka, celé kuře, krůtu, ryby, ale taky koláč, chléb nebo pizzu. A v čem spočívá tajemství přípravy?

 

Nepřímé grilování při uzavřeném poklopu

 

  • Nepřímé grilování na kotlových grilech: rozdělte brikety na dvě části a položte je ke stranám kotle. Díky uzavřenému poklopu bude vzduch cirkulovat kolem grilovaných potravin jako v horkovzdušné troubě a získá tak grilovací aroma. Uzavření poklopu též zabrání vznícení. 

 

  • Nepřímé grilování na plynovém grilu: dosáhnete stejného výsledku jako u kotlového grilu, stačí, zapnout pouze hořáky kolem grilovaných potravin. Odkapávající šťáva z masa bude dopadat na Flavorizer aromakolejnice, kde se bude odpařovat a tak pokrm získá neodolatelné grilovací aroma.

 

A výsledek?
Potraviny, které jsou grilovány nepřímou metodou, zůstávají šťavnaté a křehké.

 

Správný začátek

 

Dřevěné uhlí:

Weber Anzündkamin RapidfireNáš tip: pokud si chcete zjednodušit zapálení grilu, použijte startovací komín Rapidfire. Naplňte komín briketami, umístěte ho středu palivového roštu a položte pod něj zapálené podpalovací kostky. Do cca 25 minut máte gril připravený na grilování. Jakmile se na briketách vytvoří slabá vrstva popela, rozložte brikety buď rovnoměrně po palivovém roštu a grilujte tak přímo nebo umístěte brikety po stranách a tak použijte nepřímou grilovací metodu.

 

 

 

Plyn:
Genesis Weber Otevřete poklop grilu, pak ventil plynové láhve a poté zapněte první ventil na grilu na maximum. Počkejte 2 až 3 sekundy, aby se mohlo nashromáždit dostatek plynu pro zapálení. Zmáčkněte zapalování a hořák by měl po prvním nebo druhém zmáčknutí začít hořet. Jakmile se rozhoří první hořák, zapalte stejným způsobem i ostatní. Zavřete poklop a předehřejte gril na 300°C. Umístěte potraviny určené ke grilování na rošt a nastavte ventily do potřebné polohy.