Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Ryby a mořské plody

Garnáty s chilli a citrónem (4 porcí)

Suroviny:

20         syrových, oloupaných, obrovských tygřích garnátů 
            (Black Tiger Shrimps)

1 limeta
3 polévkové lžíce citrónové šťávy
½ polévkové lžíce ostré čínské chilli omáčky
1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 utřené stroužky česneku
2 polévkové lžíce sekaného zeleného koriandru
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce tekutého medu
Doba na přípravu: 20 minut
Náročnost: snadné
Gril: Weber Q
Pomůcky: grilovací jehlice Weber s dvěma bodci
Doba grilování: cca 10 minut
Doba na přípravu: 10 minut
Doba na marinování: 20 minut

Příprava:

V misce smícháme suroviny na marinádu a potom do ní vložíme oloupané garnáty. Necháme je marinovat až do okamžiku grilování.  Gril připravíme pro přímé grilování na střední teplotě. Rozčtvrtíme citrony a limety. Garnáty podáváme přímo na grilovací jehlici.

Grilovaný losos s kůžičkou (4 porcí)

Suroviny:

500 g lososa s kůžičkou
½ ananasu

Suroviny na oblohu:

1 limeta
½ svazku jarní cibulky
1 polévková lžíce sezamových semínek

Suroviny na marinádu:

3 polévkové lžíce šťávy z limety
3 polévkové lžíce sezamového oleje
3 polévkové lžíce sójové omáčky
1 polévková lžíce přírodního hnědého cukru
1 polévkové lžíce čerstvého zázvoru
pepř, sůl
Doba na přípravu: cca 30 minut
Gril: Weber Genesis / Weber Spirit
Pomůcky: pánev na ryby Weber Style, alobal, sáček do mrazáku, pánev
Doba grilování: cca 20 minut (až ryba zesklovatí)
Grilovací technika: nepřímé grilování
Doba na přípravu: 10 minut
Doba na marinování: 1 hodina

Příprava:

Okrájíme ananas, rozřízneme ho na 4 díly a odstraníme ztvrdlou část s listy.  Limetu rozkrojíme na 6 částí. Jarní cibulku nasekáme na kolečka. Zázvor oloupeme a velmi jemně nakrájíme.  Z limetové šťávy, oleje, sójové omáčky, cukru a zázvoru vytvoříme marinádu.
Očištěného lososa dáme s plátky ananasu do igelitového sáčku. Potom přidáme hotovou marinádu a sáček uzavřeme. Sáčkem několikrát zatřepeme, aby se marináda pravidelně rozmístila. Potom ho dáme na hodinu do ledničky a občas otočíme. Zatímco je naložená ryba v ledničce, vložíme sezamová semínka do pánvičky a na sucho je 3 minuty pražíme.

Lososa a ananasové kousky vyjmeme z marinády. Lososa položíme kůžičkou dolů na silný alobal, z něhož odmotáme asi o 20 cm navíc, abychom do ní celou rybu mohli zabalit.  Lososa v alobalu grilujeme mimo hlavní žár asi 10 minut. Na dalších 10 minut alobal pootevřeme. Ananas grilujeme 5 minut přímým grilováním (po 2½ minutě plátky otočíme). Víko grilu necháváme zavřené. Ananas by měl mírně zhnědnout, losos by měl být celý propečený, ale stále šťavnatý.  Lososa nakonec trochu opepříme a osolíme. Podáváme s polovičním plátkem ananasu, čtvrtkou limety, trochou opraženého sezamu a jarní cibulkou.

Podle chutě můžeme pokapat krajíčky chleba sezamovým olejem, nechat je opéci dozlatova a podávat jako přílohu.