Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Pizza a pečivo

<= Návrat na stránku VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ

Foccacia (4 porcí)

Suroviny:

1 kg mouky
50 ml olivového oleje
1 kostka droždí
10 g soli
20 g cukru
400 - 450 ml vody
1 kg čerstvě uvařených brambor
20 g rozmarýnu
mořská sůl
Doba na přípravu: cca 3 hodiny a 15 minut (s kynutím)
Náročnost: snadné
Gril: Weber Genesis / Weber Spirit
Pomůcky: grilovací forma Weber Style, popř. pizza kámen Weber
Doba grilování: cca 7 - 10 minut
Grilovací technika: nepřímé grilování

Příprava:

Uděláme těsto na pizzu a necháme ho cca. 2 hodiny kynout. Potom rozmačkáme ještě teplé brambory a zpracujte je do těsta. Do pekáčku dáme papír na pečení a těsto do výšky cca 3 cm (místo pekáčku lze také použít lávový kámen), posolíme, posypeme rozmarýnem a pokapeme olivovým olejem. Potom těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě hodinu kynout.   Pečeme na grilu při teplotě cca 240 °C.

Žemličky se sušenými rajčaty (4 porcí)

Suroviny:

½ kostky droždí
175 ml vlažné vody
700 g mouky
10 g olivového oleje
10 g cukru
10 g hrubé soli
100 g sušených rajčat
Doba na přípravu: cca 1 hodina, 10 minut
Náročnost: snadné
Gril: Weber Genesis E 310
Pomůcky: pizza kámen Weber
Doba grilování: cca 15 minut
Grilovací technika: nepřímé grilování
Doba na přípravu: cca 55 minut (s kynutím)

Příprava:

Droždí rozdrobíme do vlažné vody. Potom přidáme olej, cukr a sůl. Pomalu přisypáváme mouku a sušená rajčata a celé to pak zpracujeme ve vláčné těsto. To necháme asi 30 minut odpočinout.

Potom těsto rozdělíme na 10 stejně velkých dílů a necháme ještě asi 15 minut kynout.  Lávový kámen předehřejeme po dobu asi 15 minut a přibližně dalších 15 minut na něm žemličky pečeme.

Vegetariánská pizza (4 porcí )

Suroviny:

Těsto:

1/2 kostky droždí
140 ml vlažné vody
280 g hladké mouky
5 g olivového oleje
5 g cukru
5 g hrubé soli

Obloha:

80 ml rajčatového protlaku
2 rajčata
4 žampióny
1 stonek řapíkatého celeru
100 g mozzarelly
Doba na přípravu: cca 55 minut (včetně kynutí)
Náročnost: snadné
Gril: Weber Genesis E 310
Pomůcky: 2 pizza kameny Weber, dřevěný váleček
Doba grilování: cca 10 minut
Grilovací technika: přímé grilování, střední teplota

Příprava:

Rozdrobíme droždí do vlažné vody. Přidáme olej, cukr a sůl. Pomalu vmícháme mouku a celé zpracujeme do vláčného těsta. To potom necháme 30 minut odpočinout.  Těsto rozdělíme na čtyři stejně velké díly a necháme ještě 15 minut kynout.

Vezmeme si jednu část těsta a dáme ji na pomoučený vál. Těsto rozválíme válečkem tak, aby bylo 5 mm silné. Totéž uděláme i s ostatními díly těsta. Potom je potřeme rajčatovým protlakem. Nakonec nakrájíme sýr a zeleninu na centimetrové plátky a položíme je na pizzu. Pizza kámen předehříváme po dobu 15 minut. 

Pizzu dáme na jemně pomoučený kámen a zavřeme víko grilu. Za 7 až 10 minut je pizza hotová.