Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Péče o plynové grily

Potřebné nářadí

Potřebné nářadí, které by mělo být vždy po ruce pro rychlé, jednoduché a pravidelné čištění grilu:

  • Grilovací kartáč  
  • Jemný čisticí prostředek, popř. Čistič grilů Weber   
  • Hubka na nádobí   
  • Malý nůž   
  • Alumisky 

Po každém grilování: vyčistěte grilovací rošt.

Před nebo po grilování vypalte gril. Až se z něj přestane kouřit, je vypálení hotovo. Pak už jen použijte grilovací kartáč na očištění roštu.

V případě potřeby:

  • Alumisky: alumisky vyměňujte pravidelně, dbejte na jejich kvalitu. Pouze alumisky Weber mají optimální tvar a tloušťku shodnou s prostorem pro odnímatelnou misku na odkapávající tuk pod kotlem. 
  • Fleky od kouře na poklopu grilu nebo postranním vařiči: fleky odstraníte jednoduše Čističem grilů Weber. Stopy od kouře budou nejvíce viditelné na novém grilu, konkrétně na přechodových místech mezi bočními částmi grilu a poklopem a také na uchycení teploměru. Po několikerém použití grilu vytvoří mastná pára z grilování specifickou vrstvu, na které se už stopy po kouři objevovat nebudou.   
  • Aromakolejnice: není třeba za účelem vyčištění demontovat. Ve fázi předehřátí grilu před samotným grilováním se cokoli, co ulpělo na aromakolejnicích, spálí a spadne do popelníku. Jednou za čas je stačí okartáčovat grilovacím kartáčem.   
  • Grilovací vana a boční strany: nenechávejte případné mastné skvrny na vnějších částech grilu, mastnota narušuje lakování. Na jejich odstranění použijte výhradně Čistič grilů Weber nebo slabý mýdlový roztok. Poté pečlivě opláchněte. V žádném případě nepoužívejte silné čisticí prostředky nebo prostředky na bázi citronu, ty mohou taktéž narušit vrstvu laku.   
  • Trychtýřovitá vana ve spodní části grilu: Vyjměte vychladnutou (nikdy ne horkou!) vanu a očistěte ji nejprve opatrně od zbytků potravin. Pokud je třeba důkladnějšího čištění, použijte teplý mýdlový roztok. Dbejte na to, abyste nepoškrábali povrch. (NIKDY nevykládejte vnitřek vany alobalem, mohl by se v něm nahromadit tuk a tak by mohlo dojít k jeho vznícení.)

NIKDY:

Nikdy nevoskujte či nenatírejte poklop. Díky povrstvení porcelánem Váš gril nepotřebuje další dodatečnou povrchovou úpravu. Porcelán je podstatně odolnější než jakýkoli typ nátěru a vosk by se při rozehřátí grilu rozpouštěl. Chcete-li občas umýt prach a případnou špínu z grilu, použijte teplý mýdlový roztok.