Omáčky a marinády

Mexický dip guacamole (4 porcí)

Suroviny:

2 zralá avokáda
100 g kysané smetany
2 rajčata
1 malá cibule
1 limeta
1 chilli paprička
2 snítky čerstvého koriandru
1 snítka petržele
špetka soli a špetka pepře
omáčka Tabasco
Doba na přípravu: 10 minut
Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 10 Minuten

Příprava:

Avokáda oloupeme a zbavíme pecky.  Dužninu rozmačkáme vidličkou a hned pokapeme šťávou z limety. Potom vmícháme kysanou smetanu. Rajčata a cibuli nakrájíme na jemné kostičky a přidáme do směsi.  Z chilli papričky vyndáme semínka a najemno nakrájíme společně s koriandrem a petrželkou. Vše promícháme.

Nakonec tuto mexickou specialitu ochutíme solí, pepřem a pikantní omáčkou
Tabasco.

Chutney z hroznového vína (4 porcí)

Suroviny:

650 g bílého hroznového vína bez zrníček
2,5 střední cibule
1,5 červené chilli papričky
140 g cukru
20 ml vinného octa
sůl, pepř
Doba na přípravu: cca 30 minut
Náročnost: snadné
Doba na přípravu: 20 minut

Příprava:

Hroznové víno omyjeme a kuličky rozpůlíme. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Potom zbavíme chilli papričku jadérek a nasekáme nadrobno.

Následně v hrnci necháme zkaramelizovat asi polovinu cukru. Postupujeme přitom opatrně, aby se nám cukr nespálil. Když zkaramelizuje, smícháme ho s vinným octem.
Potom do hrnce přidáme cibuli a chilli papričku. Nakonec zamícháme zbývající cukr tak, aby se pořádně rozpustil. Do připravené směsi vložíme hroznové víno a vaříme asi 20 minut bez pokličky. Hotové chutney necháme vychladnout a eventuelně ho ještě ochutíme vinným octem, osolíme a opepříme.

Newsletter

O slevách a výprodejích informujeme e-mailem. Pro odběratele připravujeme také různé výhody.