Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Maso

Jehněčí karé (4 porcí)

Suroviny:

600 g jehněčího karé

 

Pikantní marináda:

2 stroužky česneku
5 g pepře
60 ml olivového oleje
3 nastrouhaná kůra citrónu bez chemického očištění
4 chilli papričky, z nichž odstraníme semínka a které potom nakrájíme na tenká kolečka
Doba na přípravu: 30 minut
Náročnost: středně
Gril: Weber Performer
Pomůcky: grilovací košík Weber (podle množství1 – 2 kusy)
Doba grilování: cca 30 minut
Doba na přípravu: 10 minut
Doba na marinování: 30 minut

 

Příprava:

Pikantní marinádu dobře promícháme. Očistíme jehněčí karé, potřeme marinádou a necháme nasáknout po dobu asi  30 minut.  Potom položíme jehněčí karé v grilovacím košíku na gril a pečeme.

 

Příprava pikantní marinády:

Česnek a pepř rozdrtíme v hmoždíři.  Potom všechny přísady do marinády smícháme v mističce.

 

 

Jelení špízy s mátou a bazalkovým tvarohem (4 porcí)

Suroviny:

400 g jeleního hřbetu
20 sušených meruněk
80 ml červeného portského vína
1 limeta
50 ml červeného vína
5 ml olivového oleje
20 lístečků máty
špetka čerstvě mletého pepře
špetka soli
dřevěné jehly


Suroviny na bazalkový tvaroh:

250 g tvarohu
½ svazečku bazalky
½ svazečku máty
šťáva z 1 limety
špetka čerstvě mletého pepře
špetka soli
Doba na přípravu: 1 hodina
Gril: Weber Q 200
Pomůcky: dřevěné špízy, struhadlo
Doba grilování: cca 10 minut
Doba na přípravu: 30 minut
Doba na marinování: 20 minut

 

Příprava:

Dáme jehly alespoň na jednu hodinu do vody.  Meruňky namočíme do portského vína. Očištěný jelení hřbet nakrájíme na kostičky o velikosti přibližně 2 x 2 cm. Na jednu jehlu tak připadne 5 kostiček masa. Nastrouháme kůru limety a zamícháme ji do červeného vína s olivovým olejem. Do takto připravené marinády naložíme maso a necháme ho tam přibližně 20 minut.  Kostičky masa osolíme, opepříme a napichujeme na dřevěné jehly střídavě s meruňkami a mátovými lístky. 

Bazalku a mátu určenou do tvarohu nakrájíme nadrobno a dobře s tvarohem promícháme. Nakonec ochutíme solí, pepřem a šťávou z limety.

Grilování na nerovnoměrně rozpáleném grilu (dvě teplotní zóny):
Gril Weber Q 200 předehřát na střední teplotu pro přímé grilování. Špízy grilujeme ze dvou stran po dobu asi 3 minut. Potom je položíme do méně rozpálené části grilu a necháme „dojít“. Podáváme na talíři společně s ochuceným tvarohem.

 

 

Pekingská kachna (4 porcí)

Suroviny:

1 kachna (předpřipravená)
100 ml brandy
50 ml medu
50 ml soli
1 svazek jarní cibulky
150 g kořenová zelenina nakrájená na tenké nudličky
Doba na přípravu: cca 1 hodina, 25 minut
Gril: Weber Spirit, Genesis, Summit, Weber One Touch Gold
Pomůcky: stojan na drůbež Weber
Doba grilování: cca 1 hodina, 15 minut (podle váhy)
Doba na přípravu: 10 minut
Doba na marinování: 48 hodin nechat marinovat v ledničce

 

Příprava:

Celou kachnu spaříme 48 hodin předem ve slané vodě a pověsíme na chladném místě. V intervalech několika hodin potíráme směsí z brandy, medu a soli.

Při samotné přípravě pokrmu pak kachnu dáme do speciálního grilovacího stojanu a grilujeme pozvolna po dobu 1 hodiny.  Potom sundáme kůži a naporcujeme ji. Nakonec přijde na řadu porcování kachního masa. Podáváme s jarní cibulkou a lehkou kořenovou zeleninou nakrájenou na jemné nudličky.

 

 

Rostbíf s pekanovými ořechy a pampeliškovým špenátem (4 porcí)

Suroviny:

1300 g rostbíf
80 g studeného másla
koření: česnek (3 stroužky), zázvor (50 g), sůl (špetka), pepř (špetka), vanilka (dřeň z poloviny vanilkového lusku)
Doba na přípravu: cca 1 hodina
Gril: Weber One Touch Gold
Pomůcky: grilovací košík Weber, litinový plát
Doba grilování: teplota uvnitř: 45°C blue (velmi jemně propečený)/ 48°C rare (jemně propečený)/ 50°C medium rare (středně propečený/ 52°C medium (úplný střed)/ 55°C well (maso je už téměř hnědé)/ 58°C well done (zcela propečený skrz na skrz)
Doba na přípravu: 20 minut

 

Příprava:

Rostbíf okořeníme a pečeme nejprve zprudka v celku, potom při konstantní teplotě 80 °C společně s nahrubo nasekanými pekanovými ořechy po dobu 30 minut. Potom opečené maso zabalíme do alobalu a necháme 10 minut uležet. Pampelišku, špenát a cherry rajčátka smažíme na oleji na rozpáleném plátu, až se začnou rozpadat. Přidáme česnek, zázvor, sůl, pepř a vanilku. Navrch dáme trochu studeného másla a okamžitě podáváme.

 

 

Vepřová panenka po texasku (4 porcí)

Suroviny:

1 kg vepřové panenky vcelku
mořská sůl, černý pepř
5 g římského kmínu
10 g fenyklu
2 hřebíčky
15 g mleté papriky
1 pomeranč
10 snítek tymiánu
4 stroužky česneku
150 ml rajčatového kečupu
70 ml balzamikového octa
10 snítek koriandru
Doba na přípravu: ca. 30 minut
Gril: Weber Genesis
Pomůcky: grilovací jehlice Weber s dvěma bodci
Doba grilování: 15 minut
Doba na přípravu: 15 minut
Doba na marinování: 1 – 2 hodiny

 

Příprava:

Římský pepř, fenykl a hřebíček rozdrtíme v hmoždíři. S rozdrcenou směsí potom smícháme mletou papriku, strouhanou pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, tymián, hrubě nakrájený česnek, kečup, balzamikový ocet a koriandr, a tak vznikne marináda.

Panenku nakrájíme na řízky a vložíme do marinády. Necháme v ní maso naložené alespoň 1 hodinu.

Potom masové řízky narovnáme na sebe a propíchneme třemi dvojitými jehlicemi na grilování. Osolíme a opepřeme.

Maso nejprve pečeme přímým grilováním z každé strany asi 2 minuty. Otočíte vždy v okamžiku, kdy se maso začne zabarvovat. Ke konci grilujete mimo hlavní žár.

 

 

Kuře na pivu (4 porcí)

Suroviny:

1 celé kuře o váze přesně 1,2 kg
60 ml olivového oleje
2 stroužky česneku
1 snítka rozmarýnu
500 ml piva (vícestupňového)


Suroviny na marinádu:

10 g mletá hořčičná semínka
25 g sušené osmažené cibulky
25 g mleté papriky
10 g soli
10 g utřeného česneku
10 g mletého koriandru
10 g římského kmínu
10 g čerstvě mletého černého pepře
Doba na přípravu: cca 1 hodina, 20 minut
Gril: Weber One Touch Gold
Pomůcky: Weber Style stojan na drůbež
Doba grilování: 1 hodina
Doba na přípravu: 5 minut
Doba na marinování: 15 minut

 

Příprava:

Kuře nejprve potřeme olejem. Potom do něj zevnitř i zvenku vetřeme marinádu.  Do prohlubně ve stojanu na drůbež nalijeme pivo a potom do něj upevníme kuře. Česnek mírně zmáčkneme v ruce a vložíme společně s rozmarýnem do velkého kruhu.

Příprava pikantní marinády:

V malé misce smícháme suroviny určené pro přípravu marinády.

 

 

Kuřecí tapas (4 porcí)

Suroviny:

4 filety z kuřecích prsíček
1 jemně nakrájený stroužek česneku
pepř, sůl
2 snítky rozmarýnu
svazek čerstvého tymiánu
olivový olej
4 menší lístečky šalvěje nebo 15 velkých lístečků (podélně se rozříznou)
8 zelených oliv bez pecky

 

Doba na přípravu: cca 45 minut
Gril: Weber Q 200 nebo 300
Pomůcky: jehly na grilování s dvěma bodci, párátka
Doba grilování: 15 minut
Doba na přípravu: 10 minut
Doba na marinování: 10 - 20 minut

 

Příprava:

Tymián a rozmarýn nasekáme najemno a dáme ho společně s olivovým olejem do mističky. Přidáme rozetřený česnek a dobře zamícháme.  Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky o délce přibližně 8-10 cm a síle 1,5 cm, potom je osolíme a jen lehce opepříme. Nudličky ponoříme do olejové marinády. Dbáme na to, aby se na maso dostaly i bylinky a česnek. Když odleželé nudličky z marinády vyndáme, necháme je okapat. Plátky masa přeložíme, dovnitř dáme šalvějový list a napíchneme na grilovací jehlici.

Nakonec kuřecí kousky rozřízneme uprostřed a napíchneme na párátko ozdobené olivou.