Gamisport Cup 2016
Tipy na vánoční dárky pro sportovce

Jednoduché zapálení

Zapálení kotlových a plynových grilů - jednoduše a spolehlivě

Zapálení kotlového grilu

  • Otevřete poklop a všechny regulátory cirkulace vzduchu  
  • Vytvořte z připravených briket pyramidu nebo použijte startovací komín Weber Rapidfire (viz bod 3)  
  • Položte pod brikety podpalovací kostky (nezanechávají zápach, ani žádnou pachuť a neobsahují zdraví škodlivé látky) a zapalte je. Pokud použijete startovací komín, položte nejprve tři zapálené podpalovací kostky na palivový rošt a na ně teprve postavte komín.  
  • Jakmile budou brikety potaženy slabou vrstvou popela (čas je odvislý od kvality briket cca 20-30 minut), rozprostřete je na palivovém roštu tak, jak vyžaduje zvolená grilovací metoda.  
  • Položte na gril grilovací rošt.  
  • Položte připravené potraviny na grilovací rošt.  
  • Zavřete poklop. Potřebnou dobu grilování najdete v příslušném receptu.  
  • Pokud je ke grilování třeba silnějšího žáru, použijte většího množství briket. Pokud potřebujete slabší žár, stačí briket méně.  
  • Pokud chcete, aby grilovaný pokrm získal výjimečnou chuť, použijte udící lupínky z tvrdého dřeva (lupínky namočte cca 30 minut před grilováním do vody, přebytečnou vodu je třeba před použitím vymačkat) nebo čerstvé byliny jako např. rozmarýn, tymián nebo bobkový list. Byliny je též třeba předem namočit. Lupínky či byliny položte přímo na brikety.   

Dřevěné uhlí nebo brikety?

Dřevěné uhlí velmi rychle hoří, přičemž vzniká velké množství poletujícího popela, které může znečistit připravovaný pokrm. Dřevěné uhlí je sice v nákupní ceně výhodnější, celkově však vychází náklady na grilování při použití dřevěného uhlí dráž. Grilovací brikety Weber na rozdíl od dřevěného uhlí vydávají rovnoměrný žár a umožňují přesnější kontrolu teploty. Mezi jejich další přednosti patří delší výhřevnost a možnost opětovného použití po uhašení (zavřením poklopu a regulátorů cirkulace vzduchu se žhavé brikety uhasí). Brikety skladujte vždy v uzavřené nádobě a na suchém místě. Vlhké brikety se těžko zapalují a špatně hoří.

 

Zapálení plynového grilu

  • Otevřete poklop. Zkontrolujte množství plynu v plynové láhvi. Všechny regulátory by měly být zavřeny.  
  • Otevřete přívod plynu z plynové láhve.  
  • Zapalte plynový gril podle příslušného návodu, tj. zmáčkněte zapalování nebo použijte sirky. Platí obecná zásada, že při zapalování se zapne nejprve jeden hořák. Jakmile hoří první hořák, mohou se zapnout i ostatní.  
  • Zavřete poklop grilu a předehřejte ho. Počítejte cca s 10-15 minutami. Pak už nastavte gril podle receptury připravovaného pokrmu.

 

<=  ZPĚT NA STRÁNKU VŠE O GRILECH A GRILOVÁNÍ